Ivóvíz vizsgálat: milyen vízvizsgálati lehetőségek vannak?
Ivóvíz vizsgálat hatósági eljárásokhoz, engedélyek megszerzéséhez
Azokban az esetekben, amikor az ivóvíz vizsgálatra valamilyen hatósági eljáráshoz, engedélyhez (például üzletnyitási engedélyhez, használatbavételi engedélyhez) szükségeltetik az ivóvíz vizsgálata, a leggyakrabban a hatóságok írják elő annak paramétersorát. Mivel ez az esetek túlnyomó többségében standard eljárásnak minősül, ezért az ilyen típusú ivóvíz vizsgálatokat csomagajánlatban is megrendelheted weboldalunkról. Ezek lehetnek:4 paraméteres ellenőrző ivóvíz vizsgálat
A hatósági eljárások során igényként felmerülő ivóvíz vizsgálat során a legtöbb esetben a 4 paraméteres, úgynevezett ellenőrző vizsgálatokra van szükség.A 4 paraméteres ivóvíz vizsgálatról részleteket IDE kattintva olvashatsz, időpontfoglalásod pedig ITT adhatod le.
7 paraméteres részletes ivóvíz vizsgálat
Bár a legtöbb hatósági eljárás keretén belül a fentebb részletezett 4 paraméteres ivóvíz vizsgálatának eredményét elegendő bemutatni, bizonyos esetekben, például különböző vendéglátóipari egységek üzletnyitási feltételeként, vagy egyes HACCP dokumentációk elkészítése során és Nébih különengedélyekhez is szükséges lehet a részletes, 7 paraméteres bakteriológiai ivóvíz vizsgálat.A 7 paraméteres ivóvíz vizsgálatról részleteket IDE kattintva olvashatsz, időpontfoglalásod pedig ITT adhatod le.
Milyen esetekben lehet szükség az ivóvíz vizsgálatára?
Ahogy a fentiekben azt már említettük, az említett ivóvíz vizsgálati szolgáltatásainkat a legtöbb esetben azok veszik igénybe, akik valamilyen hatósági engedély megszerzéséhez, vagy hatósági eljárás során kötelezettek az ivóvíz bevizsgáltatására. Az alábbiakban a leggyakoribb ilyen eseteket foglaljuk össze!Az ivóvíz vizsgálata rendkívül fontos a vendéglátóipari egységek megnyitásakor, beleértve éttermeket, fagylaltozókat és büféket is. Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak való megfelelés érdekében az üzemeltetőknek be kell mutatniuk a negatív vízmintáról szóló dokumentumot.
Az ivóvíz vizsgálata azonban nem csak az élelmiszerekkel foglalkozó egységekre korlátozódik. A hatóságok általánosságban elvárják az ivóvíz vizsgálatát minden olyan üzlettől, ahol a vendégek, ügyfelek vagy akár a vásárolt termékek ivóvízzel érintkezhetnek.
Ezen kívül az ivóvíz vizsgálata más hatósági eljárásokhoz is köthető. Például az építési engedély megszerzése előtt a hatóságok megkövetelhetik a negatív vízminta eredményeit, amennyiben az épületben a vízellátás egyedi kútból történik majd. Az épület használatbavételéhez is szükséges az ivóvíz vizsgálata.
Ha egy ingatlanban vagy létesítményben felújítás vagy bővítés során a vízhálózatot bontják meg, akkor is kötelező az ivóvíz vizsgálata és a negatív vízminta igazolása.
A HACCP dokumentációhoz szükséges tanúsítvány megszerzéséhez szintén előírják az ivóvíz vizsgálatát, amely igazolja, hogy az ivóvíz megfelel a hatósági követelményeknek.
Néhány vállalkozásnak továbbá külön engedélyt kell szereznie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól. Ennek részeként is szükséges az ivóvíz megfelelőségét tanúsító friss vizsgálati eredmény bemutatása a megnyitás előtt.